|
---|
Constantin AlecseCap. V – Formarea Ca OmC). Facultatea și Familia
I). Institutul Teologic de Grad Universitar
Din momentul intrării la probele de examen, am uitat de tot ce mă înconjura şi Pronia Cerească m-a luminat asupra subiectelor şi o putere, pe care nu mi-o bănuiam, m-a urcat pe aripa destinului. Aşa s-a făcut că am reuşit cu brio şi o bucurie fără margini m-a cuprins. Ce să mai spun de bucuria scumpilor mei părinţi, şi a sorei mele Paulina!b). Mentorii mei profesoriAm avut privilegiul să fiu şcolit de coloşii teologiei româneşti, de la Institutul din Bucureşti, timp de 5 ani (patru de facultate şi unul de doctorat) şi mă consider îndreptăţit să prezint câteva din amintirile mele, despre sfinţii mei profesori şi educatori din Bucureşti.c). Amintiri din primele zile la InstitutPrima zi - În toamna anului 1971, tocmai intraserăm, prin examinare, deci eram „boboc” la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. Îmi amintesc că, în acea zi, în Aula Institutului, s-au desfăşurat activităţi organizatorice, pentru introducerea în atmosfera şi ordinea corespunzătoare: Ne-am înregistrat, am luat cunoştinţă de clasa unde trebuia să ne adunăm a doua zi, am ascultat instrucţiunile privind regimul academic şi disciplinar al studenţilor, explicat de autorităţile competente, am vizitat toate clădirile Institutului, sau cum s-ar zice, ne-am familiarizat cu noul loc de muncă.A doua zi, nerăbdători, ne-am adunat toţi studenţii „boboci”, tot în Aula mare a Institutului. Ce emoţii! Parcă aveam în faţă nişte extratereştri şi, îmi dădeam seama că şi eu sunt privit la fel. La intrarea în aulă erau 2 domni, un fel de pedagogi, care ne indicau, unde să ne aşezăm în bănci, încât toate locurile să fie ocupate în ordinea intrării în sală.
|
În imaginile #2 și #3 de mai sus - Peste 34 de ani de la admitere (1971), mai precis, la Sfintele Paști 1994, subsemnatul, în calitate de protopop al Protoieriei Coastei Pacifice ROEA, făcând parte din delegația IPS Arhiepiscop +Nathaniel invitată de PF Sa Patriarhuul Teoctist de a vizita România, am revizitat Facultatea de Teologie, și m-am întâlnit cu parte din foștii mei profesori. Momente de mare emoție.
e) De-ale studenției valuri
-
Crâsnic la capela (paraclisul) „Sfânta Ecaterina”
Am arătat mai sus istorioara legată de crâsnicia mea la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, începută în 1971.
Simt plăcerea să mi-o reamintesc, căci aproape devenisem independent d.p.d.v. financiar, faţă de părinţi, având un salariu de 400 lei pe lună, în timp ce un salariu mediu era de 1000 lei. Eram atât de euforic, încât nu înţelegeam ce se întâmplă cu mine! Aveam libertatea de a-mi stabili singur programul şi relaţiile cu părinţii profesori îmi creau o poziţie privilegiată, de invidiat. Acea slujbă îmi era ca o mană cerească, având în vedere că nu depuneam prea mare efort fizic şi în acelaşi timp mă şlefuiam pentru misia mea în viaţă. Unde mai pui, că era o diferenţă mare intre ceea ce am făcut în unele vacanţe de seminarist, când veneam în Bucureşti să lucrez ca un fel de salahor în construcţii(ajutor de zugrav), cu salariu de 500-600 lei, lunar. Eram abia în anul I şi am demarat în viaţa de slujitor al lui Dumnezeu, împreună cu Ştefan Guşă, coleg din anul II, venit de la Seminarul din Neamţ, care în prezent slujeşte ca mare stareţ la Mânăstirea „Movila lui Burcel”, din zona Iaşului. Era un băiat scund, fâşneţ, plin de energie, cu un caracter minunat, interesant şi...un picuţ cam şiret. De pe atunci visa să devină episcop, dovadă fiind şi deplasarea sa, prin anul 2002, în America, pentru a-şi face campanie de ocupare a postului de episcop al Arhiepiscopiei Misionare din America, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române. Din păcate nu i-a reuşit tentativa, postul fiind ocupat de IPS Sa Dr. Nicolae Condrea. M-am înţeles foarte bine cu el, când slujeam împreună la Capela Institutului. Doi ani am slujit împreună şi nu am avut neînţelegeri sau conflicte. |
Îmi amintesc şi că, în afară de noi, cei 2 crâsnici, era angajată, cu normă întreagă, însă pe un salariu derizoriu (numai 200 de lei pe lună), o bătrânică, cred că o chema Nina (mătuşa Nina, cum îi spuneam noi), care deschidea şi închidea capela (adică era un mobilier permanent al capelei, zilnic, cel puţin 8 ore pe zi şi lucra la pangar, adică vindea lumânări, prescuri şi alte obiecte de colportaj. Împlinea totul, numai din dragostea de a-l sluji pe Dumnezeu din poziţia în care se afla. Cred că era cam trecută de 70 de ani. Mătuşica era frumoasă, un pic adusă de spate şi foarte colţoasă. Colegului, Ştefan Guşă, i se adresa la pertu, zicându-i Fănică, mie, însă, mi se adresa cu respect, domnule Alecse. În mintea ei, cred, că era convinsă că sunt vreun nepot al părintelui spiritual Ştefan Alexe şi nu ar fi dorit să se pună rău cu şeful. Era o afurisită şi o pârâcioasă. Dacă lipseai, pentru necesităţile personale, mai mult de 15 minute de la post (unde, pe o măsuţă, la cca 3-4 metri, de la pangar, către peretele estic al capelei, ne făceam lecţiile), ne ameninţa că ne spune la părintele spiritual, care era şeful nostru şi şeful ei. Una dintre misiunile crâsnicilor era să procurăm prescurile de la o brutărie(care era pe Splaiul Unirii, cam la vreo jumătate de km de la capelă, distanţă ce o parcurgeam pe jos), prescuri pe care mătuşica le comanda de 2 ori pe săptămână. Şi eu, ca şi Ştefan Guşă, eram binecuvântaţi să ne vină rândul la aducerea prescurilor de la brutărie, fiindcă, de fiecare dată, brutăreasa ne oferea şi nouă, cărăuşilor de prescuri, complimentar, câte o pâiniţă, sau un covrigel cu susan.
Stăteam prin rotaţie în capelă. Crâsnicul din tura de dimineaţă pregătea cele necesare pentru slujba utreniei şi a sfintelor liturghii, iar cel de după amiază, slujba ceasului al IX-lea, vecernia şi litia. În astfel de condiţii am funcţionat timp de doi ani de zile ca student şi crâsnic al capelei (1971-1972).
-
Slujirea la capelă
Părintele profesor Dumitru Radu, locuia într-un apartament, de 2-3 camere, din clădirea Bisericii „Sfânta Vineri”, aflată la sud de biserica, cu acelaşi nume. Mă trata ca pe un membru al familiei, cu o încredere desăvârşită. Îmi dădea cheia apartamentului, cu rugămintea să-i fac puţină ordine şi curăţenie, cel puţin o dată pe săptămână. Mă simţeam foarte important, văzând că spiritualul (mai târziu chiar profesorul catedrei la care mă pregăteam), îmi este atât de apropiat.
Pe el se află aprobarea Comisiei Departamentului Cultural a Redacţiei Ortodoxia, unde urmează să-mi tipăresc cartea „Y”?!. Nu ţi-am spus să nu mişti nimic de aici, fiindcă totul îmi este de folos?”. De atunci, chiar că nu mai arunc niciun document, nici chiar de-al meu, fiindcă nu ştiu dacă nu îmi poate fi de folos, vreodată.
-
Slujire la Biserica „Sf. Vasile” din Bucureşti
Biserica Sf. Vasile |
În primii doi ani de studenţie, chiar dacă eram crâsnic al capelei Institutului, cu o jumătate de normă, eram interesat să-mi suplimentez venitul. Ca o binecuvântare a sorţii, s-a întâmplat să descopăr, că..., din moşi-strămoşi mi s-a hărăzit să am un unchi, Dumitru Vâlcu, preot în Bucureşti, la biserica „Sfântul Vasile”, pe Calea Victoriei, Nr. 198. În spatele bisericii se afla o clădire mică, cu 2-3 apartamente. În apartamentul din faţă locuia unchiul meu, dimpreună cu doamna preoteasă. I-am vizitat de mai multe ori în apartamentul lor. Mă primeau cu multă dragoste. Părintele Vâlcu m-a angajat drept cantor temporar (pentru câteva luni) pentru a mă ajuta financiar. Ştia că sunt angajat cu jumătate de normă la capela „Sf. Ecaterina”. Îmi era ca un adevărat părinte duhovnicesc. Tare mult s-a împotrivit căsătoriei mele în 1973, spunându-mi categoric că îmi sap singur groapa. |
„–Vor veni copiii, soţia nu te va înţelege şi, nu va accepta sacrificiile tale, de care văd că îmi vorbeşti că eşti gata de a le face, înainte să-ţi termini studiile, etc., etc”. M-am bucurat, că nu a avut dreptate, însă, tare mult l-am respectat. Dumnezeu să-l ierte, că tare bun om a mai fost. Un adevărat model pentru mine.
-
Dactilograf pentru Profesorul Arhimandrit Ghenadie Niţoiu
Începusem să mă simt împlinit material, stabilit în Bucureşti şi pus pe linia care-mi pecetluia soarta dorită.
Cu toate acestea nu mi-am uitat şi nu-mi voi uita originile, pe unele cu mai puţină plăcere (Vezi amintirile din satul Dâmbroca!) şi pe care mult timp am încercat să le uit, pe altele cu maximă recunoştinţă (Buzăul cu seminarul lui).Seminarul, părinţii profesori şi colegii seminarişti, m-au însoţit şi mă însoţesc totdeauna pe drumul peregrinării şi pelerinajului spiritual Arhimandritul Niţoiu Ghenadie, fostul părinte profesor la Seminarul din Buzău, m-a urmărit şi la Bucureşti. Eram unul dintre elevii lui, „dezgheţat”, aşa după cum îi plăcea să spună adesea. Niciodată nu mi-am dat seama că, având o maşină de scris (dactilografiat), pe care mi-o cumpărasem din economiile mele, pentru a nu cheltui să-mi dactilografieze alţii lucrările şi diverse documente şi, cu viziunea de viitor pentru Teza de Licenţă, eram în posesia unei mine de aur.
|
Nu doresc să intru în amănunte, însă şi în acest mod, pe lângă faptul că îmi oferea ceva bănuţi pentru munca prestată, am reuşit să cunosc, mai în detaliu, valori şi vârfuri intelectuale ale României, condamnate la pieire, prin varii mijloace, de cianura comunistă.
-
Bilet la concert pentru sora Paulina
Prin anul 1972, devenisem şi eu un „cineva”. Poziţia mea, de crâsnic la capela Institutului, a fost onorată, din partea Institutului, cu un bilet complementar, la Concertul de Colinde pentru Crăciun, care se ţinea în Aula Institutului, un concert extraordinar, eveniment unic, locurile fiind limitate.
Eu consideram că biletul oferit de mine, reprezenta o recompensă minoră, pentru sora mea, care de-a lungul anilor, mi-a dăruit mult, mie, unicul său frăţior, jertfindu-se pe sine.
-
O vacanţă de Paşti la Capela „Sfânta Ecaterina”
Am arătat ceva mai sus, că în vacanţa de Paşti, din aprilie 1973, mi-a venit rândul să lucrez singur în capelă, să pregâtesc cele necesare pentru slujbele din Săptămâna Patimilor, pentru Sfintele Paşti şi Săptămâna Luminată, alături de cei doi părinţi spirituali ai Institutului Teologic. Căminul studenţesc era pustiu, motiv pentru care am fost cazat în clădirea anexă a Institutului, cea pentru studenţi străini, unde se mai afla şi Lissane Work, Bezabh, un coleg din Etiopia, acela care, venind în România, a rămas şocat, când a păşit pentru prima dată în capela Sfânta Ecaterina, văzând Sfinţii pictaţi pe pereţii capelei, care erau ca oamenii de culoare albă. În Etiopia, împilatorii din Vest, fiind albii, în iconografia lor, albii erau demoni, iar cei arămii, tuciurii şi negri, erau prezentaţi ca sfinţi.
În căminul studenţilor străini, în acea perioadă, mai erau adăpostite încă două persopnalităţi: +dr.Vasile Costin, viitorul Arhiepiscop de Târgovişte, care tocmai îşi luase un doctorat la Atena-Grecia şi încă un doctorand, Ştefan Gânceanu, de pe plaiurile Bucovinei, de asemenea un discipol al părintelui profesor Dumitru Stăniloae, despre care nu prea am înţeles de ce nu s-a întors acasă, să fie cu familia, de Paşti.
Aflasem că urmau a fi cazaţi în acelaşi cămin şi doi colegi străini, teologi, călugări din Iugoslavia: Vasile Vadic, actualmente fiind Episcop Sârb în Australia şi Mitrofan Kidic, actualmente fiind ca Episcop Sârb în Chicago, USA.
Flori pe Sf. Epitaf |
Numai seara, pentru a dormi, mă aflam la cămin, iar începând de dimineaţa, toată ziua eram extrem de ocupat cu cele sacerdotale. Eram preocupat de programul tipiconal de fiecare zi, în săptămâna patimilor, iar seara, deniile, Sfântul Maslu, Denia celor 12 Evanghelii (Joia Mare), ceremonialul prohodului şi distribuirea florilor de pe sfântul epitaf, la fârşitul slujbei (fără ceremonialul înconjurării bisericii, din lipsă de spaţiu), Liturghia şi împărtăşirea credincioşilor, în dimieaţa zilei Sâmbetei celei Mari şi ....apogeul, Învierea Domnului, la miezul nopţii, apoi a doua înviere, în Ziua de Paşti, la prânz. Toate slujbele din săptămâna Patimilor, la capela studenţească a Institutului Teologic „Sfânta Ecaterina” erau săvârşite, din lipsă de spaţiu, numai în biserică. Slujitorii de jurnă, în acea perioadă, aşa după cum am mai menţionat, erau cei 2 părinţi spirituali ai Institutului. |
Dintre ei, secundul a slujit la toate slujbele. Celălalt, Spiritualul I, a slujit doar la Slujba Învierii, de la miezul nopţii. Îmi aduc atât de vivid aminte, că după Slujba Învierii, pe la orele 4:00 dimineaţa, părintele prof. Ştefan Alexe l-a invitat pe părintele prof. Dumitru Radu şi pe mine, umilul crâsnic, la reşedinţa sa, peste drum de capelă, ca să ciocnim un ou roşu şi să servim ceva gustări. Mărturisesc, cu multă sfială că, la acea oră a dimineţii, părintele spiritual pregătise 3 păhărele, sau degeţele, în care a turnat, pe jumătate, ceva wisky şi ne-a îndemnat „- Să ciognim toţi trei, că tare obosiţi mai suntem!” Era pentru prima dată în viaţă când ciocneam un păhărel cu superiorii mei. Eram considerat de ei, unul dintre ei. Pentru mine, acel moment rămâne memorabil.
-
Greva studentilor, armata obligatorie din 1973
Mă aflam în anul III de facultate, eram extern şi angajat (aveam vreo 2-3 slujbe). Devenisem Bucureştean, prin căsătorie, făceam parte dintr-o castă privilegiată, însă... eram şi student, la zi, al Institutului Teologic de grad Universitar din Bucureşti. Într-una din zile, venind la cursuri şi intrând în clădirea Institutului, observai zarvă mare.
La sunetul clopoţelului, studenţii refuzau să intre în clase. Se aflau în grevă, protestând împotriva unor măsuri stricte pe care cancelaria Institutului le impusese studenţilor şi aplicate de părintele prof. Dr. Ştefan Alexe, spiritualul I. De fapt, în ultima instanţă, greva era declarată, chiar, împotriva părintelui Ştefan Alexe. Mărturisesc sincer, am fost pentru prima dată timorat. Grevă, în plin regim comunist, în România! Nu mirosea a bine, mi-am zis şi de ce să fiu singurul student prezent în clasă, în plină grevă? Ce-ar zice colegii? Recuniosc, am fost laş, am fugit de datorie. M-am temut. Am dispărut, fără a şti deznodământul. Clopoţelul suna şi nimeni nu intra în clasă. Toţi studenţii, din toate clasele (vre-o 300-400) stăteau şi scandau în curtea Institutului. Am plecat acasă. |
A doua zi, întorcându-mă la Institut, am aflat că doleanţele protestatarilor fuseseră răsplătite. Reprezentanţii Departamentului Cultelor veniră la Institut, îi ameninţară pe studenţi că, în eventualitatea că nu vor intra în clase, vor fi exmatriculaţi şi, colac peste pupăză, din acest an, toţi studenţii teologi, vor trebui să facă armată obligatorie, înainte de a li se elibera Diplomele de Licenţă. Aşa s-a introdus armana obligatorie şi la Facultatea de Teologie (din 1973).
-
Cantor, coordonator liturgic, si ghid la "Biserica Kretulescu" (1973-1976)
În perioada anilor 1973-1976, la propunerea părintelui prof. Dumitru Radu şi cu sprijinul părintelui Vasile (Lică) Runcanu, care a fost de asemenea duhovnic al studenţilor Institutului Teologic din Bucureşti, iar pe atunci era preot asistent al bisericii „Kreţulescu” (nepotul părintelui dr. Grigore Cernăianu, parohul bisericii, care avea la activ două doctorate: la Atena şi la Strousburg, în anii 1931-1939 şi era apropiat al patriarhului Justinian), a recomandat forului bisericesc superior numirea subsemnatului în funcţiile de cantor şi coordonator liturgic (1973-1975) şi, mai apoi, în 1976, ghid al Bisericii Kreţulescu, din Capitală. Aveam o ascensiune fulgerătoare, la care nici nu visam. Lăsam în urmă postul de crâsnic, la capela studenţească „Sfânta Ecaterina”, pe care îl ocupasem timp de 2 ani (1971-1972) şi, acum urcam o treaptă mai sus, cu un salariu întreg, în acelaşi timp locuind extern (căci tocmai mă căsătorisem) şi, îmi urmam la zi cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
O condiţie pentru a fi ghid al unui monument istoric, aşa cum era şi cazul cu Biserica „Kreţulescu” din Bucureşti, era aceea a posedării bulletinului de Bucureşti şi a domiciliului stabil în Bucureşti. Prin căsătorie, eu mă calificam fără echivoc.
Ascensiunea mea nu avea să se oprească aici, din diverse motive:
Eram bucuros că vedeam cum băneii vin. Spre exemplu: dacă în cele două zile de la sfârşitul săptămânii, aveam 2-3 parastase, 2 botezuri, 3 nunţi, cu câte 25 lei, extra salariu, rezultau cca 250 lei. Una, peste alta, adunate, însumau cam 2500 lei lunar. Păi însemna ceva această sumă, care mă transforma în „cineva”.
Aceasta nu era însă totul. După cum am menţionat mai sus, parohul bisericii, preotul dr. Grigore Cernăianu, un doct, care vorbea vreo 5-6 limbi străine, căci studiase alături de Iustin Moisescu, în multe centre universitare de renume mondial, din întreaga lume, nu prea le avea cu slujirea liturgică. Poseda o casă la Breaza şi, una-două, pleca din Bucureşti pentru relaxare. De aceea, fiind prieten apropiat al Patriarhului Justinian, şi-a adus nepotul, pe părintele Vasile (Lică) Runcanu, să slujească la „Kreţulescu”, în calitate de preot asistent. De fapt, părintele Runcanu, un liturgist impecabil, era singurul liturgist. Credincioşii nici măcar nu ştiau că au 2 preoţi.
Părintele dr. Cernăianu slujea numai atunci când dorea şi, cred eu, când se cam plictisea pe acasă. Era cunoscut în tot cartierul, chiar şi de ştabii comunişti. Era respectat şi salutat de oricare dintre muritorii (sau nemuritorii) străzii.
Având calitatea avenită de rezident al cartierului, avea acceptul să cumpere alimente de la Alimentara (mai sus amintită). Fetele de acolo abia aşteptau coliva de sâmbătă, sau duminică şi, desigur, contra cost, aveau deja pregătit pachetul cu carne pentru părintele paroh. Subsemnatul, devenit omul de încredere, copilul casei, pe care părintele Cernăianu deja îl recomandaseră fetei de la Alimentara, duceam coliva, preluam pachetul, pe care-l achitam la casierie şi, azi aşa, mâine aşa, volens-nolens, mă trezeam că primeam 2 pachete cu carne, adică, pe lângă cel cu destinaţia precisă, încă unul, mai mititel, pentru domnul Alecse, pe care, normal, îl achitam din resurse personale. Domnul îmi este martor, că şi aveam de unde. Aşadar, dacă mi-ar pune cineva întrebarea de am dus-o rău în acele triste vremuri comuniste, aş răspunde cu un categoric NU, altfel m-ar bate Dumnezeu
Sunt multe alte amintiri, atât de frumoase din anii studenţiei/doctoratului meu, la Biserica „Kreţulescu”.
-
Ghid, şi candidat pentru diaconat la Biserica „Kretzulescu”
Accentuându-se tot mai mult relaţiile ce le aveam cu slujitorii Bisericii „Kreţulescu”, prin anii 1974-1975, la un momendat părintele dr. Cernăianu, îmi face o întrebare: „- Domnul Alecse, n-ai vrea să devii diaconul Bisericii Kreţulescu?”. Să cad din picioare şi, alta nu.
Visul meu la diaconie, pe când eram seminarist, se părea că, acum era "pe drum" de a se împlini |
Cititorii acestor memorii sunt imnvitaţi să facă un exerciţiu de intuiţie şi să-mi ghicească răspunsul. Încă o binecuvântare, încă o dată mâna lui Dumnezeu o simţeam binecuvântându-mă pe creştet.
|
-Este asta cererea dumitale şi sub semnătură doreşti ieşirea din Episcopia Buzăului, ca să intri în Arhiepiscopia Bucureştilor?. – Da, Prea Sfinţia Voastră, a fost răspunsul meu. -Atunci, aşteaptă afară! Ce au discutat cei 2 colegi, PS Veniamin (Vasile), vicarul Buzăului şi părintele Lică, duhovnicul meu, timp de 2 ore, nu ştiu. Îmi reamintesc faptul că, la ieşire din cancelaria episcopiei, părintele Lică îmi spuse: -Sărută mâna Prea Sfinţitului şi mulţumeşte-i că ţi-a dat cartea canonică de ieşire din Episcopia care te-a format. Zis şi făcut. Ne-am întors la Bucureşti şi, în mai puţin de o săptămână eram deja fiu spiritual al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În timp ce îmi scriu aceste memorii, după câte cunosc, ambii preoţi, pc dr Cernăianu şi pr preot Lică Runcanu, sunt plecaţi la Domnul. Doresc, post mortem şi pe această cale, să le mulţumesc şi să le sărut cinstita-le dreaptă.
-
Teza de Licenţă
Contrar previziunilor eronate ale unchiului meu, părintele paroh Dumitru Vâlcu, de la Biserica „Sf. Vasile”, de pe calea Victoriei nr.198, Bucureşti, de care am vorbit mai înainte, care mă îndemnaseră să nu mă căsătoresc, înainte de a-mi termina facultatea, totuşi, cu încăpăţânare, sau poate datorită ursitei aduse de pronia divină, m-am căsătorit la sfârşitul anului II universitar şi, nu regret acest fapt nicio clipă. Chiar şi unchiul, cu inima strânsă a slujnit la căsătoria mea. Mi-am continuat studiile, mi s-a născut un prunc, Cristian, exact la un an de la căsătorie, am lucrat pe brânci, în toate misiile pe care soarta mi le-a oferit şi, se pare că ascensiunea mea, cu adevărat, abia începuse.
La 25 iunie 1975, la încheierea cursurilor universitare, mi-am susţinut Teza de Licenţă în Teologie. Am primit originalul acestui important document, pe care-l prezint în transcript şi pe care este înscris următorul text:
Din fericire, la plecarea mea în Anglia, am luat cu mine și originalul Diplomei de Licență în Teologie, pe care o păstrez ca pe un scump odor |
„PATRIARHIA ROMÂNĂ. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. DIPLOMĂ DE LICENţĂ ÎN TEOLOGIE. Noi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în numele Sfântului Sinod, pe temeiul Procesului-Verbal nr. 1648, din 25 iunie 1975, încheiat de membrii Comisiei examinatoare, instituită de Consiliul profesoral al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, din care se constată că Dl ALECSE CONSTANTIN a promovat examenul de licenţă, subiectul tezei fiind „Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie şi Biserica, după învăţătura celor trei confesiuni creştine” şi, că la sfârşitul studiilor a obţinut media generală 9.58, calificativul Excepţional, Conferim Dlui Alexe (numele de familie, scris greșit,nn) Constantin, de cetăţenie română şi de religie creştin ortodoxă, născut în anul 1951, luna Februarie, ziua 21, în comuna Săgeata, judeţul Buzău, Diploma de Licenţă în Teologie, pentru a se bucura de toate drepturile prevăzute de legile ţării şi de Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.(semnătura şi ştampila Patriarhiei) PS Sa +Antonie/Preşedintele Sfântului Sinod/Patriarh; Lector Pr. Prof. Dumitru Radu, Preşedintele Comisiei Examinatoare; Pr.Prof. dr. Mircea Chialda, Rectorul Institutului. Bucureşti, anul 1975, luna Octombrie, ziua 1, Cancelaria Sf. Sinod, Nr. 3311; Numărul Institutului #1642.” |
Teza de Licenţă în Teologie (1975), era rodul sudorii şi muncii mele asidue de 4 ani în cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. În acel an eram aproape vreo 100 de absolvenţi.Cam 40% eram teologi, care urmaseră cursurile de teologie la zi, iar vreo 60% erau preoţi, la fără frecvenţă.
Consider că, să fii absolvent cu media generală de 9.58, calificativul Excepţional, înseamnă mult pentru un fiu de ţăran, necolictivizat, din ţinuturile cam aride dpdv spiritual, din sătucul Dâmbroca. De aceea îmi permit, să-mi aloc timpul şi spaţiul pentru a reda textul dedicaţiei de pe Teza de Licenţă:
Prea Cucernicului Părinte Prof. Dumitru Gh. Radu, deosebită stimă şi recunoştinţă, aleasă consideraţie şi sincere mulţumiri, pentru dragostea şi grija deosebită, cu care m-a înconjurat, cât şi pentru competenţele îndrumării, pe care mi le-a dat, la întocmirea acestei lucrări.
Profesorilor mei, aleasă stimă şi recunoştinţă, multă afecţiune şi admirare, pentru deosebita lor dragoste şi bunăvoinţă, cu care mi-au împărtăşit cunoştinţele domniilor lor, în vederea formării culturii mele teologice.
Soţiei mele Elena şi fiului meu Cristian, toată dragostea, adânca stimă şi recunoştinţă şi, cele mai ideale sentimente familiale.
Părinţilor mei, Enache şi Anica, pe care-i iubesc şi-i voi iubi totdeauna, nespus de mult, le mulţumesc din suflet pentru tot ce au făcut pentru mine şi, le ofer ca mulţumire acest rod al eforturilor mele. Vouă, scumpilor mei colegi şi prieteni, ce îmi veţi rămâne veşnic în amintire, vă doresc un viitor luminos, plin de bucurii şi succese în munca voastră de aleşi propovăduitori ai Cuvântului lui Hristos. Niciodată să nu uitaţi că am petrecut împreună cei mai frumoşi ani ai vieţii noastre, la care nu ne mai putem întoarce şi de care ne-am despărţit. Întreaga lucrare (Teza de Licenţă) se întinde pe vreo 200 de pagini şi consider că ar merita să fie citită.
-
La doctorat şi, planurile de plecare în străinătate (1976)
Eram, deja, absolvent al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, căsătorit de vreo 2 ani de zile, admis la doctorat, bucureştean, cu proprietate în Bucureşti. Eram deja conectat: profesori, duhovnici, relaţii de tot felul... Eram.....„CINEVA”.
Pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, mentorul meu |
La doctorat, am fost miluit a deveni ucenicul savantului de renume mondial, pc sa pr. prof. dr. academician Dumitru Stăniloae. Aveam printre colegi pe teologul Daniel Ciobotea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, si p.c.sa părintele Ioan Ioniţă, în prezent, preot în America (care înţelesei că, în octombrie 2013, a conferenţiat la Simpozionul Internaţional „Anul pr.prof.dr. Dumitru Stăniloae”).
|
---|
Am fost compătimit şi mult judecat de apropiaţii mei, că refuz o oportunitate unică, de care avem parte numai o dată în viaţă. Se pare că refuzul meu a fost inspirat. La două săptămâni mai târziu, reprezentantul patriarhiei Române cu Relaţiile Externe, domnul Mitrea şi reprezentantul cu protocolul, părintele Protopopescu, mă încunoştiinţară că mi se oferă o a doua şansă, anume să plec, cu soţia şi copilul, la Londra, cu o bursă de studii, la Universitatea Londrei, să fiu şi salariat al Patriarhiei Române, în calitate de cantor la Biserica Română din Metropola Britanică şi, fiind deja acceptat să fiu hirotonit drept diacon, la Biserica „Kreţulescu” din Bucureşti, voi fi hirotonit (dacă accept) diacon pe seama Bisericii Ortodoxe Române „Sf. Gheorghe” din Londra, Anglia. Ghiciţi, vă rog, răspunsul meu la această propunere. „- DUMNEZEULE MARE!!!!”... Restul, este istorie. Numai EL, Dumnezeu, îşi înţelege planurile. Eu sunt mult prea mic, ca să pot comensura binecuvântările Sale asupra mea.
-
Studenția
(dedicații de Mircea Iordache)
Cine sunt eu? Menirea? Sunt viaţa mea şi-atât? Urcam la nesfârşit pe scări, ca într-un teatru, S-a întâmplat odată, pe-o bancă într-un tren, Privind cruciş spre ...„nimeni”, Zăgrean, gesticula |
Din prima zi de şcoală a fost organizare, A doua zi la cursuri lucrarea fu divină, Apăru Prea Sfinţia, marele Plămădeală, A fost oficierea deschiderii festive, Ne-am strîns în corpore, în ziua cea de-a treia, Deodată, o-ntrebare căzută din neant: Ce-i lumea, se învârte! Doamne, cum e acum, |
* |